B-Zero Racing – Skandinaviens nya instegsklass för racing

Citroën C1 24-timmars på Silverstone

Nu är den här, Skandinaviens nya instegsklass: B-Zero Racing!

I England har man kört en serie för Citroën C1 Cup de senaste fem åren, med stor framgång. Vid deras 24-timmarstävling förra våren kom det 99 bilar till start. Det var det största startfält som någonsin har släppts iväg på Silverstone! Nu gör dessa bilar intåg i Skandinavien, men med en liten tvist… I England får man nämligen bara köra med Citroën C1 medan vi i Skandinavien kommer att tillåta Toyota Aygo och Peugeot 107 också, då dessa i praktiken är samma bilar då de alla har byggts i samma fabrik, endast skalet skiljer dem åt.

Klassen hade smygpremiär på Kinnekulle Ring i fjol i samband med Raceweek. Nu är hela serien klar att lanseras och det blir följande upplägg under 2020: Premiären körs på Kinnekulle Ring den 19:e april, Mittsverigebanan 7:e juni, Rudskogen 4:e juli, Raceweek 24-26 juli, Vålerbanen 22:e augusti samt finalen på Gelleråsen Arena den 27:e september. Dessa race kommer att vara 90 minuter långa, förutom premiären som bara är 60 minuter. Man kan välja att tävla med en, två eller tre förare, men oavsett antal måste varje team göra två depåstopp så att det blir lika för alla.

Detta blir en perfekt instegsklass för dem som vill börja på att köra långlopp. Bilen bygger man snabbt och enkelt genom att köpa ett monteringskit från Team Greenpower i Norge som innehåller alla delar som man behöver för att bygga en racebil. Ett sådant kit kostar ca 30 000 kr och en bil hittar man på blocket för ca 20 000 kr.

Kronan på verket denna säsong kommer att bli 24-timmarstävlingen i Skellefteå den första helgen i augusti! Där bjuder vi in team från hela världen att delta.

Anmälan är öppen till samtliga tävlingar, hör av er om ni har frågor, nu kör vi!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

B-Zero Racing hade smygpremiär på Kinnekulle Ring i somras.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram